قالی اهر – قالییبافی اهر – فرش اهر – قیمت قالی اهر -قیمت فرش ایل قشقایی – قیمت فرش دستباف ایل قشقایی – فرش دستبافت اهر – خرید قالی اهر – قالیچه اهر – نقشه اهر -طرح نقشه های قالی اهر – قالی بافی اهر – طرح قالی اهر – ghashghai carpet ghashghai rug -ghashghai hand knotted rug – ghashghai handmade rug -ghashghai rug history- ghashghai wool rug- ghashghai rugs for sale – ghashghai rug prices- antique ghashghai rugs rug value- antique ghashghai rugs – ghashghai carpets – iran carpet – persian carpet -persian rug – persian rug – rugs-ahar persian rug – ghashghai oriental rug – ghashghai oriental carpet
ایل قشقایی بزرگ ترین ایل فارس و حتی ایران است که پیشینه ی مهاجرت آنها به سرزمین فارس به چند قرن قبل برمیگردد . بنابر شواهد تاریخی تیره های مختلف این ایل از ناحیه های غرب دریای خزر ( آذربایجان و قفقاز) و همچنین ناحیه های شرقی آن ( ترکمنستان و نواحی شمال خراسان ) به این سرزمین کوچانده شده اند. موئلف فارس نامه ناصری تیره های قشفایی را از بازماندگان ترکان خلج میداند که از مقابل لشکریان سلطان محمود غزنوی گریخته وبه فارس مهاجرت کرده اند و شاید وجه تسمیه ی قشقایی به لحاظ اشتقاق آن از فعل قاچماق باشد که در زبان ترکی به معنی گریختن است که در ابتدا به صورت قاچ قایی در آمده و سپس به قشقایی تبدیل شده است. قالی باقی پیشه و هنری است که در میان دختران و زنان این ایل مرسوم است و دست بافت های آنها به نام قالیچه های ترکی شیرازی شهرت پیدا کرده اند .این دست بافته بیشتر جهت استفاده شخصی یا به عنوان جهیزیه بافته میشوند و به این لحاظ کمتر در معرض خرید و فروش قرار میگیرند . بافندگی قشقایی ها مانند بافندگی سایر عشایر بر روی زمین و بر روی دار های افقی و بدون نقشه صورت میگیرد به طور معمول هنگام بافندگی از قالیچه دیگری که به آن دستور میگویند الهام گرفته و کار بافت را انجام میدهند.
قالی ایل قشقایی
زيبايی نقشها، خوشآيندی طرحها، ظرافت گرهها، چشمگيری و پايداری رنگها و بيش از همه، حالت خيال انگيز و مرموز بافتهها، قالي قشقايي را صدرنشين هنرهای سنتی كرده است. هنر قاليبافی ايل قشقايی، حدود ششصد سال سابقه داشته و در اين مدت، از نقش و نگارههای اختصاصی و گاه با سبكهای خاص غير ايلی درآميخته و زمانی هم به ابداع و نوآوری پرداختهاند و صدها سال، نقشهای اصيل خود را حفظ نمودهاند.
نامورترين بافندگان قشقايی، كشكولیها هستند كه دستبافتههای گره بافته خوابدار را عموما به خوبی از كار در می آورند. زنان ايگدر، قاليچهها و خورجينهای گره بافته عالی و ظريفی فرا آوردهاند كه وسعت دامنه رنگآميزی گياهی آنها اعجابآور است. در طايفه ششبلوكی، كه بزرگترين طايفه بافنده ايل قشقايی است، برخی از ممتازترين گره بافتهها ديده می شود.از دیگر طایفه های ایل قشقایی میتوان طایفه عمله, طایفه دره شوری و طایفه فارسی مدان را نام برد.
ويژگیهای اليافشناسی تار و پود بيشتر قالیهای قشقايی قديمی از پشم است. قشقايیها، منحصرا برای بافتن قاليچههای بسيار ريزبافت، از تار و پود نخی و بندرت از پود و ابريشم استفاده می كردند. اما امروزه، كميابی پشم دستريس موجب شده كه تار و پود، بيشتر از نخ (پنبه) باشد و فرشهای قشقايی نوبافته تمام پشم، كم است. گره فرش های آنان از نوع فارسی است. بافنده های خوش سلیقه ایل گاهی در لواره دست بافته های خود منگوله های زیبا و رنگارنگی میدوزند.
نمکدان قشقایی
کیفیتی که در برخی از از فرش های قدیمی لرستان و ساروق نیز دیده میشود .قشقایی ها علاوه بر بافت قالی و قالیچه برای رفع احتیاجات خود و یا برحسب تقاضایی بازار , به کار بافت رو اسبی و خورجین و جا رختخواب و همچنین گلیم های ساده و یا سوزنی شده نیز میپردازند. که این نوع بافته مورد علاقه اروپایی ها و توریست های دیگر کشور ها قرار گرفته و معمولا بر روی کاناپه ها و یا جایگزین تابلو های نقاشی بر روی دیوار قرار میگیرند. ويژگیهای رنگرزی و رنگبندی كهنترين فرشهای قشقايی، بيش از هشت رنگ متمايز ندارد و تنها در فرشهايی كه اواخر قرن دوازدهم هجری به بعد بافته شده، تعداد رنگها از ده رنگ تجاوز می كند و در اواسط قرن سيزدهم به چهارده رنگ میرسد. پيداست كه قشقايیها تا اواخرقرن دوازدهم هجری به راز پارهای از رنگها، خاصه قرمزهای سرخرنگ گلی فام، پی نبرده بودهاند. از نيمه اول قرن سيزدهم، رفته رفته، رنگهايی نويافته، خاصه آن طلايی فاخر و سبزهای خرم و سرخهای آتشين، دردستبافتهای ظريف و ريزبافت كشكولی و ايگدر و… راه پيدا میكنند.
بايد دانست كه رنگ قرمز تند سرخفام (معروف به رنگ گلی) در هنر فرشبافی قشقايی يك رنگ اساسی است. اين قرمز سرخفام، بيشتر در رنگآميزی ترنجها بكار میرود و گاه نيز لچكها و زمينه فرش را به اين رنگ در میآورند، ليكن كاربرد آن در حاشيه كمياب است.
برای رنگآميزی متن و زمينه قالی، گرامیترين رنگ نزد قشقايیها آبی فيروزهای و پس از آن سبز و نيز رنگ سفيد است. نفيسترين قاليچهها، يكی از اين سه رنگ و كمتر از همه سبز را در متن خود دارد. پس از اينها، و البته بيش از همه رنگ سرمهای است كه در دستبافتهای ممتاز، بسيار ژرف و يكدست و صاف و زلال است.
ويژگی های طرح و نقشه نقشهای متداول و رايج قالی قشقايی را، به دو گروه متمايز تقسيم می كنيم: اول، طرحها و نقش ونگارههای سنتی عشايری و دوم: طرحها و نقشهای منظم پيوسته كه رايجترين نقشهای ديگر اين گروه، نقش محرمات، ماهی در هم، بتهای، گياهی و افشان است. طرح ناظم، مخصوص كشكولیهاست و قاليچه ناظم غير كشكولی، ديده نشده است. نقش ماهی در هم را هم كشكولیها فراوان به كار میبرند، اما تيره بولی، نقش ديگری جز اين به كار نمیبرد و دست كم، از يكصد و پنجاه سال پش به اين طرف، به اين نقش، وفادار ماندهاند.
از نقشهای خاص، بايد به وزير مخصوص اشاره كرد كه نسبتا جديد است و بيش از نزديك به نود سال ندارد و تا به امروز گهگاه، به دست زنان كشكولی بافته میشود.
همچنين است نقشهای معروف به عكسی كه نمونههای آن در سنت قاليبافی قشقايی اندک است و منحصر به قاليچههای تخت جمشيدی و آدمكی میباشد. فرش های قدیمی ایل قشقایی گاهی تحت تاثیر نقشه های قفقاز و به ویژ ناحیه ی شیروان است. یکی از علائم تشخیص بافته های قدیمی این ایل از فرش های قفقاز این است که تار فرش های قشقایی قهوه ای مایل به سیاه است در حالی که دست بافته های قفقازی تارهای روشت تری دارند. قشقایی ها همچنین قالیچه هایی با طرحی کاملا مشخص که اصطلاحا ( گبه شیری ) نامیده میشود نیز میبافند . در متن این گبه ها به طور معمول نقش یک و یا دو شیر بزرگ در قسمت میانی و یا چند شیر در ردیف های موازی دیده میشود .با توجه به سوابق تاریخی و معتقدات مذهبی و سنتی و اهمیتی که شیر در میان اهالی این سرزمین دارد به نظر میرسد که طرح و بافت گبه های شیری از ابتکارات عشایری فارس و از جمله قشقایی ها باشد.
حجت ما در بیان این مطلب وجود نقش شیر در کتیبه های تخت جمشید و بسیاری از سکه ها و ظروف و بافته های دوره ی ساسانیان و همچنین تجلیلی است که مردم این خطه از بزرگان و دلاوران خود با قرار دادن شیر های سنگی بر روی قبرهای آنها مینمایند. ( مانند شیر های سنگی گورستان های دشت ارژن شیراز و دشت روم در یاسوج ).
بارزترين نگارههايی كه در قالیهاي قشقايی به چشم میخورد، عبارتند از: نگارههای حاشيه شامل: شبكه، زنجيره، شطرنجی، چهارپر، مرغ، شاه پسند، شمهلا، آينهبند، ايلانک. نگارههای متن، مانند: شانه، نخل، خراسانی، گل هشتپر، چليپا، گردونه خورشيد، ماهی، درنا، چرخ فلك، مرغ، ستاره، گل نيلوفر، بته قبادخانی، درخت و پرنده، آهو، طاووس، شير، شاهپرک، گل ششپر، گل ترمه، گل آفتابگردان، جام، شطرنج. نقشهای معروف قالی قشقايی كه بر اساس نام طايفه بافنده نامگذاری شدهاند، شامل: هيبتلو، عربچرپانلو، كوهی، دوقزلو از طايفه ششبلوكی، بولی، آردكپان، صفیخانی، رحيملو و ايگدر از طايفه عمله.